Nieuwsbrief – Editie 11, okt 2007

Bergse computers naar Zuid-Osetië

Weer konden we een nieuwe partij van computers naar Georgië versturen. Dit mede dankzij de bibliotheek van Bergen op Zoom. De apparaten zijn al aangekomen en uitgedeeld onder scholen in het als ‘conflictregio’ bekend staande Zuid-Osetië, waar de kinderen veel aan deze cadeaus uit Nederland hebben. De actie haalde zo ongeveer alle landelijke media. Onze stichting heeft essaysweb-based.com levitra 10mg price inmiddels een bijzondere band gekregen met de Brabantse bibliotheek. Toen zij nieuwe computers kregen, hoefden zij niet lang na te denken en doneerden de oude exemplaren aan de SVVG. En alsof dat nog niet genoeg was J, hebben zij ook een actie opgezet waarbij mensen (medewerkers en bezoekers) worden gevraagd oude mobieltje te doneren. Die komen ten goede aan het project van onze stichting waarbij wij vrouwen trainen in het https://essaysbuy.net/essay-writing opzetten van een eigen bedrijf en hen voorzien van een oud maar nog werkend mobieltje uit Nederland. De bibliotheek gaat naar verluid nog verder met de gsm-actie. Bedankt daarvoor en vooral namens de mensen in Georgië!

Als jullie nog een partij computers weten neem dan contact met ons. Alvast dank.
Email: georgech@planet.nl

Georgië transporteur M-Star nieuwe SVVG-vriend

De SVVG kreeg er een bijzondere sponsor annex vriend bij: M Star, een transportbedrijf uit Rotterdam dat elke week containers naar Georgië stuurt. De onderneming is een belangrijke speler als het gaat om containervervoer naar Georgië, mensen kunnen er een deel van een container huren en zo spullen naar het land laten vervoeren. M Star heeft tegen een zeer gereduceerd tarief onze jongste zending computers naar Georgië gebracht. Daar zijn wij natuurlijk ontzettend dankbaar voor. Hopelijk kunnen wij iets terugdoen voor deze nieuwe vriendenclub van onze stichting.

Helaas kunnen we niet alles voor iedereen…

Nino, een meisje van 16 jaar dat wij een keer financieel hebben ondersteund, is overleden aan haar ziekte (tuberculose). Haar longen waren op een gegeven moment helemaal verdwenen. Het kind uit een zeer arme familie ontdekte heel laat dat zij aan een -in Georgië- dodelijke ziekte leed. Wij hebben nog snel geld beschikbaar gesteld voor medicijnen, maar helaas dit heeft niet geholpen. Nino’s overlijden is voor iedereen die bij deze actie betrokken was als een schok aangekomen. Ook een jongen van 19 jaar is bezweken aan zijn ziekte. Zijn familie had eveneens geen geld voor behandeling en onze bescheiden bijdragen kon ook hier niet baten. Wij begrijpen dat wij niet alles voor iedereen kunnen… Maar we gaan verder met ons werk en kijken met veel blijheid naar die gevallen waar onze stichting wel -letterlijk- levens kon en kan redden.

Vrouwenproject gaat tweede fase in

Ons project dat vrouwen helpt een eigen onderneming te starten gaat de tweede fase in. Weer met hulp van Cordaid en met onze eigen inbreng zijn we nieuwe vrouwen aan te selecteren. We hebben besloten de training dit jaar te houden in een bergregio waar heel weinig aandacht voor kansloze vrouwen is. Wij hopen met dit project bij te dragen aan de ontwikkeling van het vrouwelijk ondernemerschap en de ontwikkeling van deze regio als geheel. Na de trainingen gaan we je als vriend natuurlijk weer informeren hoe dit project gelopen is. Maar een mooi voorbeeld is jullie nu al niet te onthouden. Eén van de vrouwen die wij vorig jaar hebben getraind en begeleid heeft een goed businessplan opgesteld en kwam met onze hulp in contact met een microfinancieringsorganisatie. Zij kreeg kredieten opende een prachtig restaurantje in een mooie plaats. Dit loopt heel goed en daarom wil deze onderneemster uitbreiden. Wij hopen dat zij binnenkort een nieuwe krediet kan krijgen zodat zij inderdaad verder kan groeien. Let wel: dit doet een vrouw die eerst helemaal geen inkomen had. Dit project werkt niet alleen, het werkt ook heel goed J.

Hogeschool InHolland en SVVG initiatief wint prijs en trekt aandacht minister

Het project waarbij de SVVG Nederlandse en Georgische studenten aan elkaar koppelde en trainde bij het vinden van een maatschappelijk verantwoord, levensvatbaar bedrijf is een succes. Na afloop zijn er vijf bedrijven opgericht en sommigen van hen zijn ook al concreet aan de slag gegaan. Met dit idee hebben onze Nederlandse studenten het zelfs aangedurfd om aan een prestigieuze wedstrijd van SIFE Nederland mee te doen. En wat denk je… zij hebben de bronzen medaille gewonen! Zelf de minister van Onderwijs is geïnteresseerd door dit gedurfde initiatief van de Hogeschool InHolland en heeft de betrokken studenten in Rotterdam bezocht. Kortom: wéér een succes. We kunnen stellen dat we hiermee een win-win-situatie voor iedereen hebben veroorzaakt. De SVVG en Hogeschool InHolland introduceren in Georgië het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Georgische studenten én er worden bedrijven opgericht waar mensen in Georgië beter van kunnen worden. Enkele voorbeelden: honing inkopen om op een maatschappelijk verantwoord manier mensen te voorzien van eerlijke inkomens; toeristische bedrijven die met respect voor het milieu en lokale mensen trips opzetten.

Samenwerking met Breath

We kondigen met veel blijheid aan dat de SVVG met de stichting Breath gaat samenwerken. Het eerste initiatief is al gestart. Eén van onze geadopteerde oma’s, die nu nog in een krot met haar zieke dochter en 12-jarige kleindochter woont, kan misschien binnenkort een nieuw huis betrekken. De stichting Breath en onze stichting gaan samen een project opzetten om de levensomstandigheden van deze mensen te verbeteren. Breath is al actief in Georgië en helpt kinderen in nood. Meer hierover staat op www.stichtingbreath.nl. De enthousiaste voorzitter van het bestuur van Breath, Nico de Borst, reisde zelf naar Georgië om de genoemde oma en haar familieleden te bezoeken en met eigen ogen te zien in welke omstandigheden zij wonen. Nico kwam uiteraard niet met lege handen aan en had voor het kleine meisje verschillende schoolspullen en kleding gekocht. Hij beloofde ook dat deze hulp niet de laatste zal zijn… De SVVG is erg blij met deze samenwerking en wij hopen dat we samen veel (meer) voor Georgië kunnen doen!

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.