Nieuwsbrief – Editie 5, jun 2005

Ziek meisje heeft onze hulp nodig

Soms krijgt onze Stichting verzoeken uit Georgië om mensen te helpen die op een of andere manier hulp nodig hebben. Helaas kunnen wij niet alle verzoeken honoreren en dan moeten wij ze spijtig genoeg afwijzen. Soms staan wij voor een dilemma wanneer wij tussen al die verzoeken moeten kiezen. En dit is, kan ik jullie verzekeren, niet eenvoudig.

Een aantal weken geleden hebben we een vraag gekregen die ons in deze situatie bracht.. Daarom willen essays-buy wij jullie vragen om hulp anders komen wij hier alleen niet uit.

Een ernstig ziek meisje Tinatin Turdziladze in een bergregio van Georgië heeft lymfekanker en moet met spoed geopereerd worden. Zij is 15 jaar en woont samen met haar ouders en een zusje. De moeder is werkloos en de vader heeft een inkomen voor een heel gezin van ongeveer €55 per maand. Met dit inkomen kun je niet veel doen. Vooral als je ernstig zieke kind een dure operatie make-essay in het buitenland (in Oekraïne) nodig heeft. Voor deze operatie is $4000 nodig. Het bestuur van onze stichting heeft geprobeerd dit bedrag bij elkaar te krijgen, maar helaas kunnen wij op deze korte termijn niet meer dan €400 voor haar realiseren.

Daarom onze oproep aan jullie, onze Vrienden. Help ons dit kind te redden!! Probeer voor dit kind in je omgeving iemand, een individu of organisatie te vinden die ons hierin wil steunen. Wij rekenen op jullie betrokkenheid!!

Weeshuis wordt opgeknapt!

Het geld is binnen… en we kunnen beginnen met het opknappen van het tehuis voor gehandicapte kinderen en wezen in de regio Akhaltsikhe. Het eerste dat we er gaan doen voor de circa 55 kinderen, is sanitaire voorzieningen als douches en toiletten bouwen. Naast de slaapruimtes gelegen en niet, zoals nu nog het geval is, ergens buiten in de tuin… Daarna krijgt de speelruimte een fikse opknapbeurt. Begin juli gaat SVVG-bestuurslid George Chuzischvili zelf naar Georgië om alles ter plekke in goede banen te leiden. Dat doet hij in nauwe samenwerking met het lokale SVVG-bestuur. Wie maakten dit fantastische project financieel mogelijk? Dat zijn deze supersponsors:

Interpolis (3.500 euro), Stichting Colour4kids (2.000 euro), NDCO (4.500 euro* ) en Van Dalsum & Schouten (250 euro). Allemaal hartelijk bedankt!

* NDCO verdubbelde het door de Stichting Vrienden van Georgië zelf opgehaalde geld.

Driehonderd computers en schoolmeubilair voor scholen

Tal van bedrijven hebben ons zeer enthousiast geholpen om computers en schoolmeubilair naar Georgische scholen en de universiteit van Tbilisi te kunnen sturen. We kregen beeldschermen, toetsenborden, muizen en pc-kasten uit allerlei windrichtingen. Soms niet compleet, maar bij elkaar en na wat gepuzzel toch goed voor 300 kant en klare computers. Binnenkort gaan ze goed ingepakt de boot op richting Georgië. Als ze daar zijn aangekomen, gaan onze SVVG-mensen die in het land zelf wonen de computers één-op-één verdelen over scholen en de staatuniversiteit van Tbilisi. Deze keer zijn met name scholen in de regio Akhaltsikhe aan de beurt. We danken alle goede gevers van harte. Het zijn:

ROC Almelo, ASR Amsterdam, Van Dalsum & Schouten, Rabobank Beverwijk, Rabobank Schiedam-Vlaardingen, Rabobank Rotterdam, Rabobank Heemskerk-Uitgeest, Rabobank 3B Hoek, Rabobank Purmerend, Basisschool De Notenbalk,

Basisschool Vincent van Gogh.

Kans met muziek

In een gesprek met onze Georgische vrienden is er een idee ontstaan om een project voor de kansloze jongeren op te zetten. Na een brainstormsessie, met een aantal vrienden van onze Stichting, is een zeer goed idee geboren! Wij willen deze jongeren graag djembe lessen geven. Georgiërs zijn heel erg muzikale mensen en met het ritme van deze drum willen we een nieuwe koloriet geven aan de stad die met veel problemen te kampen heeft. Het doel van dit project is dat deze jongeren met eigen muziek iets kunnen geven aan de eigen gemeenschap. Dit project wordt uitgevoerd met een lokale organisatie in Georgië die met deze jongeren werkt.

Wij willen graag met de gemeente afspraken maken dat ze deze jongeren in de toekomst zullen inhuren voor het optreden bij de diverse evenementen in de stad en gelegenheid geven om zelf, op eigen initiatief, muziek te maken.

Op dit moment heeft één van onze vrienden en initiatiefneemster Marijke Schrier een djembe  leraar gevonden die bereid is kosteloos naar Georgië te gaan en lessen geven. Voor dit project hebben wij €3500 nodig. Dit bedrag is nodig voor vliegtuigticket voor de leraar en voor het aanschaffen en vervoeren van djembes Wij willen jullie vragen om ons in dit mooie project te steunen. Deze jongeren verdienen een kans een eigen leven te leiden en hebben onze hulp nodig. Wij rekenen op jullie.

Al 32 oma’s en opa’s geadopteerd

Het project Adopt a Granny loopt lekker. Alles bij elkaar zijn er nu al 32 Georgische oma’s en opa’s geadopteerd. Dat betekent dat deze mensen die het heel moeilijk hebben, maandelijks direct geld ontvangen van onze medewerkers ter plaatse. Het geld (30 euro per maand) wordt vanuit Nederland overgemaakt door tal van enthousiaste sympathisanten van de SVVG. Dit zijn de Adopt a Granny ‘kanonnen’ van dit moment:

  • Vrienden van de SVVG: zeven oma’s/opa’s .
  • Stichting Dijkverzwaring in Dordrecht: twintig oma’s/opa’s.
  • De Prot. Wijkgemeente Rondom de Open Hof te Leeuwarden: vijf oma’s/opa’s.

Om ervoor te zorgen dat wij continuïteit kunnen bieden over meerdere jaren aan de thans in het programma geadopteerde grannies is het van groot belang dat wij meer sponsoren vinden om dit mogelijk te maken!!

Het is mogelijk om al voor 5 euro per maand in dit project te participeren. Mail de SVVG voor meer info!

Uit de kranten

Georgisch nieuws

(uit Volkskrant Magazine, BN/De Stem, De Volkskrant, VPRO-Televisie, VPRO-Gids)

Adieu Rode Leger

Rusland en Georgië zijn het eind mei eens geworden over sluiting van twee Russische militaire bases in Georgië. De terugtrekking van de Russische troepen uit Achalkalaki en Batoemi moet in 2008 zijn voltooid.

George Bush: ‘Het eten is hier echt geweldig’

Ten overstaan van 150 duizend uitzinnige Georgiërs, op het Plein van de Vrijheid in Tbilisi, prees de Amerikaanse president George Bush medio mei de Rozenrevolutie. Hij omschreef het land als ‘een baken van vrijheid’. Nog nooit was er in het land zo’n grote menigte bijeen. Bush stapte een podium op om heupwiegend met een dansgroep mee te doen. Ook bleef hij ruim een uur langer tafelen met president Michail Saakasjvili en zijn vrouw Sandra Roelofs. ‘Het eten hier is echt geweldig’, zei Texaan Bush. ‘Ik kan het iedereen aanraden.’ Georgië ziet het bezoek van Bush als een belangrijke steun in de rug voor de ingezette hervormingen. Saakasjvili: ‘Nu hebben we het voorrecht schouder aan schouder te staan met de VS, en de vruchten van vrijheid en democratie te delen met onze buren.’

Minister Bendookidze: ‘We verkopen alles, behalve ons geweten’

Superminister Kakha Bendookidze van economische hervormingen heeft wilde plannen met Georgië, zo bleek begin april uit een VPRO-televisiedocumentaire.

Bendookidze (49), oligarch en multimiljonair, heeft de bevoegdheid dwingende aanbevelingen te doen voor drastische structurele hervormingen op alle overheidsterreinen. Hij wil in zijn geboorteland vaart maken met de privatisering van staatsbedrijven. Bendookidze, die zo veel mogelijk (buitenlands) geld wil aantrekken om van Georgië dé economische macht van de regio te maken, opende meteen een internetpagina met daarop 372 te privatiseren bedrijven, van een fabriek voor mangaanwinning tot een kliniek voor maag-darmstoornissen. ‘Georgië is bereid alles te verkopen, behalve zijn geweten’, aldus Bendookidze. Dit jaar wil hij 200 miljoen dollar ‘ophalen’ en besteden aan de kwakkelende energiesector en wegenbouw. De superminister, overigens het oudste regeringslid, mikt op een economische groei van 12 procent in 2007.

Georgië service-centrum voor Centraal-Azië?

De ‘wereldinvesteerders’ Jim Rogers en Marc Faber spraken begin april met Kakha Bendookidze over de internationale economische kansen van Georgië. Volgens hen ligt het lot van het land levitra side effects vooral bij buitenlandse investeerders. Hun beider advies voor Georgië: sneller groeien dan andere landen en alles bekijken vanuit het perspectief van zakenmensen. Volgens Faber kan Georgië een service-centrum voor Centraal-Azië worden. ‘De invloed van China stijgt, richt je niet te veel op Europa.’ Rogers is heel enthousiast over het land en de aanpak van Bendookidze. ‘Normaal geloof ik niemand. Maar ik ben overtuigd.’ Meer informatie: www.amago.nl.

Sandra Roelofs kiest voor brugfunctie tussen regering en burgers

De first lady van Georgië, het verhaal van een idealiste, is in maart uitgekomen bij Archipel. Het is het boek van de Terneuzense Sandra Elisabeth Roelofs (36), presidentsvrouw in Georgië. Ze ontmoette Michail (Misja) Saakasjvili in 1993 in Straatsburg. Halverwege de jaren negentig gingen ze naar Georgië. Hij werd minister van Justitie, zij leidde haar hulporganisatie Soco (paddestoel) op het gebied van gezondheid en onderwijs. Sinds een anderhalf jaar is ze nu first lady. Roelofs wil een brugfunctie vervullen tussen regering en burgers. Maar ook met zoon Eduard (9) wil ze zo veel mogelijk tijd doorbrengen. Georgië is haar tweede vaderland. Ze bezocht er binnen het jaar elke uithoek en gaat dan bijvoorbeeld naar schooltjes om hulpmiddelen te overhandigen, geld te doneren of om een klooster te bezoeken. En had de hoofdmeester uit de zeer arme regio Samtskhe-Javakheti graag meer gehad, dan zegt Roelofs in het Russisch: ‘Graag of niet.’ Waarna hij inbindt. Soco geeft namelijk liever tien keer 5.000 dollar voor specifieke doelen dan in een keer 50.000 voor een vaag doel. Sandra houdt het werk voor haar eigen hulporganisatie graag strikt gescheiden van haar taken als first lady.

Haar boek “Het verhaal van de idealiste” in het Nederlands is te koop in de winkels.

Handige tips…

Als je naar Georgië wilt vliegen, kies dan één van de goedkopere manieren: via Keulen (met Germania Airlines).

Goedkoop telefoneren kan via Belknaler (0900 0136) en daarna het nummer. 5cent per minuut Zie ookwww.belknaler.nl

Interessante webpagina’s: www.georgië.pagina.nwww.rustavi2.cohttp://www.civil.ge/eng/

Weet je meer handige tips, mail ze dan even door, zodat ook anderen daar gebruik van kunnen maken. Het adres is info@svvg.nl.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.